יקנעם לוגו

יקנעם עילית – היסטוריה של עיר

קנעם שאנו מכירים בימינו, היא שונה מאוד מאיך שהתחילה העיר המופתית. יקנעם עילית התחילה בכלל כשכונת מעברות ביקנעם המושבה ולא כעיר עצמאית או כישוב משל עצמו. השכונה, בהחלט הכילה מספר רב של עולים, גם ביחס למושבה אך גם באופן כללי ביחס לקליטה של עולים בתקופתה הראשונה למדינה. מושבה קטנה של שבעים משפחות, קלטה פי שלוש (!!) מתושביה. בתחילה, היתה אמורה המושבה לקלוט מאה משפחות בלבד אך כאשר 250 משפחות הגיעו לפתחה, קלטה את כולן למרות הקשיים בקליטה של מספר כה רב של אנשים.

המושבה הכניסה את העולים החדשים לקהילה ושילבה אותם בתעשייה החקלאית של הישוב. בית הספר במושבה, העניק חינוך לילדי כל התושבים, גם בני המושבה וגם העולים החדשים, כך שבאמת אפשר להתפלא ולהעריך את אופי קליטה שהעניק הישוב הקטן למספר כה גדול של עולים ואת הסבלנות וההכלה שהיו מעורבות בתהליך.

לאחר כמה שנים של חיים משותפים, נפרדו המושבה והעיירה הצעירה. יקנעם עילית נולדה והתחילה להתנהל כגוף עצמאי. מבוססת על עולים חדשים ממגוון מוצאים, תושבי יוקנעם עילית בנו את עצמם ואת העיירה הצעירה יחדיו והמשיכו לצעוד קדימה לכיוון של חיים חדשים בארץ ישראל. מיקומה של יוקנעם עילית בלב טבע ירוק ופסטורלי בקרבה לחיפה ולישובים הרבים מסביב לעיר, אפשרו לתושביה לחיות חיי פריפריה שקטים ועם זאת במרחק נסיעה סביר לכל מקום אליו הם צריכים להגיע. תנאים אלו ייחדו את יוקנעם עילית משאר עיירות הפיתוח והציבו את יוקנעם עילית על המפה עם מגוון אפשרויות תעסוקה לעולים החדשים ועם חיי קהילה נוחים ונגישים.

יקנעם המשיכה וממשיכה לגדול כל שנה יותר ויותר. התושבים בעיר הם מגוונים ומוצאים רבים משתלבים יחד בהרמוניה מרשימה שמציגה ממש מיקרו-קוסמוס של החברה הישראלית בצורתו הטובה ביותר. העיר מפתחת חיי תרבות מרשימים שמאגדים בתוכם את כל התרבויות הרבות המרכיבות את תושבי העיר. אין מה להגיד, סיפר ההצלחה של יקנעם עילית מתחיל מימי הולדתה ומשתרע עד ימינו אנו.

היסטוריה עתיקה

תל העתיקות שממוקם בין יקנעם עילית ובין יקנעם המושבה, מראה ממצאים ארכיאולוגים בני אלפי שנים. יקנעם כמו שאנו מכירים אותה, היא גלגול מודרני של המושבות הקדומות שנהלו את חייהם על אדמת העיר. האדמות של יקנעם יושבו גם לפני ארבעת אלפים שנים, כבר מתקופת הברונזה הראשונה. ההתיישבות על אדמת יקנעם המשיכה ובמשך מאות שנים, השתנו האוכלוסיות שהתיישבו על אדמת העיר, כל תקופה הביאה איתה את אופייה הייחודי. 

תל העתיקות, מציג את חורבות הממצאים בצורה נפלאה ומראה על ההתיישבות הקדומה באזור. יש לציין כי נמצאו באזור מגוון רחב של ממצאים מכל התקופות ושימושים שונים שנעשו במבנים שבתל. האזור היווה נקודת מעבר חשובה, כזה שמאפשר גישה מעמק יזרעאל אל הים התיכון או יותר נכון, מצור למצרים, כך שכל ישוב שהתקיים על אדמת יקנעם, היווה אבן דרך משמעותית וזכה לפעילות מסחר ואירוח יחד עם החקלאות העשירה שעסקו בה באזור. 

החיים ביקנעם עילית

החיים ביקנעם עילית מרגע הקמתה ועד ימינו אנו, עברו התפתחות מרשימה. בתחילה, עסקו תושבי העיירה הצעירה בעיקר מחקלאות אך תוך כמה שנים הוקם בעיר המפעל "סולתם" שעסק בייצור מרגמות, סירים ועוד מוצרים שונים והביא תעסוקה לרבים מתושבי העיר שהחלו לעבוד בו. בעלי מלאכה הציעו את שירותיהם לתושבי העיר ויקנעם עילית החלה בעצם להפוך לעיר יותר ויותר עצמאית בה תושביה, מציעים שירותים ומוצרים עבור יתר תושביה.

יקנעם עילית הממוקמת על מדרון הרי זבולון ובקרבה ליערות מנשה ויער הכרמל וכן לנחלים הרבים בסביבה ולעמק יזרעאל, כבר מהקמתה, הציעה מגוון רחב של אפשרויות תעסוקה לכלל התושבים בה ועובדה זו לא משתנה גם בימינו. העיר, שבעבר התבססה על תעשייה וחקלאות, היום מתמקדת יותר בעולם העסקים וההיי-טק. בעיר שירותים נרחבים מכל תחום כך שהעבודות של תושבי העיר הן מגוונות ורבים מהעובדים בה, מגיעים ממרחק ונהנים גם הם בשירותים הנלווים שהעיר מציעה.

החיים בכל עיר צעירה בשנותיה הראשונות של המדינה היו קשים באופן יחסי אך תושבי יקנעם הצליחו גם בתקופה ההיא, ליצור לעצמם חיים איכותיים ונעימים עד כמה שהיה ניתן. אירועי תרבות משותפים, חינוך מקומי איכותי ומקומות בילוי, צצו עם השנים ובימינו נפתחים כאלו בקצב מסחרר. העיר מציעה לכל תושביה, איכות חיים מעולה במחירים מעולים אף יותר כך שלא משנה איזה דרך חיים מנהל כל אדם מתושבי יקנעם, כל אחד יכול למצוא את החיים הטובים ביותר עבורו ביקנעם עילית.

מבט אל העתיד

יקנעם, שצופה על עמק יזרעאל, צופה גם אל כיוונו של העתיד המזהיר שלה. ההתפתחות של העיר בתחום ההיי-טק, לא מתוכננת להיעצר בקרוב. סלילתם של צירי תנועה מרכזיים בתחומיה של יקנעם עילית, מאפשרת לראות אפילו יותר בבירור את הציפיות של המדינה מהעיר המתפתחת. 

שכונות רבות ממשיכות להבנות בתחומי יקנעם וניתן לראות את הבתים והדירות ממלאים את שכונות העיר בקצב מעורר השראה. יקנעם, מפתחת לעצמה גם תרבות עירונית ייחודית והופכת להיות עיר מרכזית עבור כל תושבי האזור שכבר לא חייבים להגיע עד חיפה בשביל לקבל שירותים רבים.

היכלי התרבות והמתנ"סים יחד עם הפסטיבלים והאירועים הרבים שמתרחשים בעיר, מראים את רצונה של יקנעם להביא תרבות ייחודית לתושבים ולהעניק לילדי העיר, חווית ילדות מלאה ומהנה. הפארקים הרבים שנבנים בתחומי העיר יחד עם הקרבה אל מקורות מים ומצפים מהממים הצופים אל הנוף היפיפה באזור, מאפשרים לכל מי שמגיע אל יקנעם עילית גם להנות מרגעים של נחת ושלוה אל מול הנוף המרשים באזור ונראה כי העיר ממשיכה לטפח פינות חמד כאלו ואירועי תרבות מרשימים שמציבים את אופייה המתבגר של העיר על ראש סדר העדיפויות. האווירה הצעירה, הגעתם של משפחות חדשות והמשך הבניה והפיתוח בעיר, מבטיחים שיקנעם נמצאת רק בתחילת דרכה ושצפוי לה עתיד מזהיר.

יקנעם עילית – מאז ועד היום, תמיד להיט!

תפריט נגישות

דילוג לתוכן